Begrippen - Giraal geld

Giraal geld is geld dat op een betaalrekening van een bank of kredietverlener staat. Hierdoor is giraal geld niet tastbaar in tegenstelling tot chartaal geld. Het girale geld bestaat alleen in de administratie van de bank en de rekeninghouder.

Betalen met giraal geld gaat als volgt: De betaler geeft de bank opdracht geld af te schrijven van zijn betaalrekening. Dit bedrag wordt overgeboekt naar de rekeninghouder van de ontvanger. Om dit te realiseren is er als altijd een betaalinstrument nodig. Een voorbeeld van een betaalinstrument is een bankpas (pinpas) die een overschrijvingopdracht uitvoert met een betaalautomaat. Naast de pinpas is de creditcard ook betaalinstrument.

Giraal betalen bij een onderneming Giraal geld is geen wettig betaalmiddel. De betaler geeft een betaalopdracht ten gunste van de onderneming, en deze moet maar afwachten of hij het geld ontvangt. De onderneming mag een girale betaling daarom zonder meer weigeren. Dat is vooral aan de orde als er direct betaald moet worden (winkel, benzinestation). De betaling kan worden voldaan door een betaalopdracht met behulp van de bankpas (pinbetaling). Deze manier van betalen wordt door de onderneming wel geaccepteerd, maar alleen omdat de bank garant staat voor de betaling na het geven van de betaalopdracht.

Ondernemingen maken vooraf ook duidelijk dat betalen met giraal geld (pinpas, creditcard) geaccepteerd zullen worden. Dit wordt duidelijk gemaakt door middel van standaardvignetten die bij de ingang of bij de kassa zijn aangebracht.

Giraal geld (niet tastbaar) kan omgezet worden in chartaal geld (tasbaar). Deze geldopname kan geregeld worden aan de balie van het bankkantoor en via een opname per geldautomaat. De geldopname wordt ook wel dispositie genoemd. De dispositie zorgt ervoor dat er niks veranderd aan de totale hoeveelheid geld die de rekeninghouder bezit, maar dat de verdeling van chartaal en giraal geld veranderd. De chartale hoeveelheid wordt groter en de girale hoeveel kleiner. De girale hoeveelheid kun je vergroten door chartaal geld te storten op de rekening.


Bekijk ook de andere creditcard begrippen:
Chartaal geld
Elektronisch geld